Puszyste ciasto z owocami zrobisz w niecałą godzinę. Przepis jest dziecinnie prosty

Dodano:
Ciasto z owocami Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Wystarczy, że masz w domu dowolne sezonowe owoce i proste składniki, a pyszny deser będzie gotowy błyskawicznie. To ciasto z owocami zawsze wychodzi.

Lato kojarzy się z pełnymi owoców deserami i ciastami. Ja po ten przepis na ciasto owocowe sięgam zawsze, kiedy chcę szybko zrobić coś słodkiego. Bazą jest proste ciasto jogurtowe, które ładnie wyrasta i jednocześnie pozostaje wilgotne.

Jak zrobić proste ciasto z owocami?

Ze zrobieniem ciasta jogurtowego poradzą sobie nawet dzieci. Aby nadać mu dodatkowej puszystości i lekkości, należy najpierw zmiksować jaja z cukrem i cukrem waniliowym (cukier waniliowy możesz zastąpić ekstraktem z wanilii albo aromatyzować ciasto innym dodatkiem, np. olejkiem migdałowym albo skórką otartą z cytryny). Potem wystarczy dodać resztę składników i krótko wymieszać.

Do ciasta możesz dodać dowolne sezonowe owoce. Ja akurat miałam w domu dwie już lekko przejrzałe nektarynki (są idealne do takich ciast), truskawki i resztki agrestu. Nektaryny i truskawki pokroiłam na mniejsze cząstki, dołożyłam garść agrestu i gotowe. Na to samym cieście doskonale smakuje także połączenie nektarynek i borówek, albo truskawek, porzeczek i jagód czy moreli oraz borówek. Tak naprawdę możesz tworzyć dowolne, owocowe kompozycje. Jeśli szukasz oszczędności: do ciasta doskonale nadają się lekko przejrzałe już owoce, które często są już przecenione w sklepach.

Pamiętaj, aby przed pieczeniem wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, ewentualnie wysmarować masłem i posypać tartą bułką.

Przepis: Ciasto z owocami

Szybkie ciasto z sezonowymi owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g sezonowych owoców
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaJaja zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj mąkę, spulchniacze, olej oraz jogurt. Wymieszaj krótko na najniższych obrotach miksera lub ręcznie. Uszykuj owoce.
  2. Pieczenie ciasta
    Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułóż owoce. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Inne pomysły na ciasto z owocami

Część mąki możesz w przepisie zastąpić 2 łyżkami gorzkiego kakao, aby uzyskać kakaowe ciasto z owocami. Oprócz owoców na wierzch możesz wyłożyć także kleksy budyniu (nie pokrywaj nim jednak całej powierzchni) albo słodkiej masy serowej (wystarczy wymieszać twarożek z cukrem i żółtkiem). Oprócz owoców możesz posypać wierzch ciasta przed pieczeniem kawałkami czekolady.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...